Banana bread

Dobrý banán je pochoutkou snad každého. Od té doby, co jsem byla v Brazílii a trhala jsem si banánky ze stromu, nemůžu dováženým přijít úplně na chuť. Jenže, to bych je pak vůbec nemohla jíst. Provedla jsem zkoušku normálních banánů a bio. Rozdíl? …

Banana bread

Omlouvám se všem příznivcům BIO, ale nenašla jsem.

Zpátky k receptu. Nakoupila jsem spoustu banánů a nevěděla co s tím. Banánový kompot je mňamka, ale na ten jsem chuť neměla. Rozhodnutí padlo ve prospěch nějaké buchty, zákusku nebo pochoutky. Nikdy nevařím podle receptů na internetu. Chytím inspiraci a tvořím sama. Tak zde je slibovaný recept a snad se zdaří i vám.

Ingredience:

  • 4 zralé banány
  • 2 hrnky mouky (hladké, polohrubé nebo celozrnné)
  • ½ hrnku třtinového cukru (medu)
  • 1/3   hrnku kokosového oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky holandského kakaa
  • 2 řádky kvalitní hořké čokolády
  • hrst oříšků, semínek brusinek
  • špetka soli
  • ½ hrnku vody, mléka, rostlinného mléka (dle potřeby!)

Postup:

V míse pořádně rozmačkám banány na kašičku. Přidám rozpuštěný kokosový olej a zamíchám. Ve vedlejší míse smíchám mouku, cukr, sodu, sůl a kakao a následně vmíchám k banánům s olejem. Přidám tekutinu dle potřeby, dokud se nevytvoří hustší těsto. Přimíchám na kousíčky nalámanou čokoládu a oříšky. Formu na biskupský chlebíček vyložím pečícím papírem, naliju do ní těsto a dám do trouby na 180°C na cca 50 minut. Upečenost zkontroluju špejlí.

Po upečení nechám vychladnout, lehce zapráším moučkovým cukrem nebo kokosem.

Zkusila jsem si toto těsto upéct v silikonových muffinkových formičkách a je to velmi praktické, šikovné a stejně dobré.

Tak co? …podařilo se? Pokud ano, pošlete mi fotku, budu moc ráda. Martina

 

Komentáře